Bakłażan jak do tej pory nie był zbyt popularnym i kojarzonym z doskonałym smakiem warzywem. Traktowany jako rzadko spotykany nie jest pierwszym wyborem na targu warzywnym. Roladki z bakłażana to bardzo interesujące, a jednak jeszcze dosyć mało znane danie wywodzące się między innymi z kuchni gruzińskiej. Plastry bakłażana usmażone na patelni, a później zawinięte z orzechową pastą jako farsz. Idealnie pasować też będzie granat jako dodatek. Roladki z bakłażana to posiłek bezglutenowy i jednocześnie wegański. Będzie ciekawym urozmaiceniem w codziennej diecie i z całą pewnością poza świetnym smakiem dostarczy nam niezbędnych składników. Tak przyrządzona kolacja zadowoli każdego fana kulinarnych eksperymentów, lecz również tych, którzy są bardziej wierni tradycyjnym recepturom w kuchni.
Szukając pomysłów na urozmaicenie letniego grilla warto pomyśleć nad przygotowaniem takiej przekąski. Pasuje bardzo dobrze do każdego rodzaju spotkania towarzyskiego lub przekąski do filmu zamiast słonych paluszków. Dbając o swoje samopoczucie, spełnimy ochotę na zachciankę jednocześnie nie szkodząc swojemu zdrowiu. To również gwarancja pięknego aromatu kojarzącego się z dalekimi podróżami, który rozniesie się po całym naszym domu.